Cand unii te iau de bun si-ti spun: Welcome to Canada

Cand am parasit aeroportul din Montreal, agentul de securitate s-a uitat mirat la valizele mele si m-a intrebat daca ma mut in Canada i-am confirmat iar el zambind larg in spirit de gluma mi-a urat de bine: Welcome to Canada.
Dupa 6 luni inca mai aud in urechi vocea ospitaliera a agentului de securitate. Trebuie sa traiesti anumite lucruri ca sa intelegi si sa ai propria parere. Am intalnit compatrioti aici care s-au lepadat de cultul mioritic, vorba aia timpul vindeca ranile, nu condamn pe nimeni fiecare cu trairile lui. Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult e ca romanii au mintea scurta, nu stiu cum a reusit sistemul romanesc dar nu a pus de buna voie nimic in substratul constientei si nu a inoculat nimic in mandria de a te fi nascut in Romania.
Pe de alta parte Canada e tara multiculturala, nu conteaza de unde vii, cu ce vii, ce conteaza e ca reuseste sa te alinieze fara sa-ti impuna direct nimic. Nu conteaza ca ai profesionala sau trei doctorate, aparent esti tratat la fel.
Nu stiu cum reusim dar o facem de oaie de fiecare data. Daca in Europa nu vorbesti romaneste cateodata de frica sa nu te fure alti compatrioti, aici nu vorbesti romaneste ca nu cumva sa te pricopsesti cu un oportunist.
Daca Romania e la categoria “democratie”, Canada e la categoria capitalism, e o mare diferenta.

Fii carcotas, comenteaza !

You may also like...