Costul integrarii in Canada (de la primul pas la cetatenie)

Se merita sa emigrez in Canada sau nu in 2019?
In cat timp pot realiza in Canada ce am realizat in Romania?
Cat timp si resurse trebuie sa aloc acestui vis – Canada?

Acestea sunt intrebari pe care fiecare le are cand incepe sa se gandeasca la un proces de emigrare in Canada.

Care e costul integrarii in Canada de la aplicare(start proces emigrare) pana la Pasaportul Canadian(cetatenie), este o intrebare care poate avea diferite raspunsuri in functie de povestea fiecaruia.
In factorul cost vreau sa includem timpul alocat si resursele materiale alocate realizarii acestui scop – cetatean canadian. Scopul acestui articol este de a avea o imagine clara a ceea ce implica acest proces si realizarile sau reusitele acestuia.


1. Factori determinanti. Inainte de a lua o decizie in privinta emigrarii e de dorit sa va analizati sincer acest obiectiv. Pentru o analiza mai complexa(sau completa) va propun sa facem acesta analiza tinand cont de urmatorii parametri:
– aspiratii – obiectiv setat pentru aceasta schimbare;
– statut in tara de origine(profesional, familial, stil de viata);
– varsta(la momentul aplicarii si la momentul sosirii in Canada);
– capital economic( cash disponibil pentru noul start);
– activitate profesionala sau reorientare profesionala in Canada;
– studii canadiene(echivalare sau efectuare de noi studii in Canada);
– puterea de adaptabilitate(stil de viata, comunitate, multiculturalism, legislatie);
– vremea si anotimpurile canadiene;
– concluzii finale – daca merita sau nu indeplinirea acestui obiectiv.2. Proces emigrare. Procesul de emigrare de la depunerea actelor pana la viza de rezident si ulterior stabilirea in Canada si perioada de sedere pentru a fi eligibil in a solicita cetatenia canadiana este un proces ce trebuie parcurs pas cu pas, de la:
– strangerea documentelor pentru aplicatie – realizarea cerintelor si punctajului impus;
– trimiterea aplicatiei pentru Canada in programul in care va calificati si provincia respectiva;
– analizarea dosarului de catre autoritatile Canadiene;
– primirea acceptului, urmat de pasii pentru primirea vizei(completare dosar, analize medicale, viza pe pasaport);
– zbor in Canada si stabilire in locatia dorita;
– Solicitare pentru cetatenia Canadiana dupa minimul a 3 ani petrecuti in aceasta tara, trebuie sa luam in calcul si timpul de procesare pentru aceasta analiza.3. Cum functioneaza Statul Canadian. Vom incerca sa facem o corelatie intre sistemul  romanesc si cel canadian, si vom atinge subiecte ca:
– cum se aplica legislatia;
– care sunt drepturile mele ca si emigrant in Canada;
– care sunt cheltuielile fiscale in Canada;
– care sunt serviciile de care beneficiez in Canada.4. Costurile lunare in Canada. Castig versus Cheltuieli. Acesta este un subiect sensibil si de interes pentru fiecare fintre noi. Vreau sa fac o precizare, in Canada vii sa locuiesti nu sa strangi bani pentru alte destinatii. Aici putem aborda subiecte ca:
– nivel de salariazare;
– cheltuieli lunare;
– preturi, servicii.5. Despre Canada.  Acesta este un subiect tabu pentru multi romani. Canada nu seamana cu Romania si nici invers. Atat ca marime, structura organizatorica dar si din alte aspecte. In acest capitol o vom descoperi impreuna.


Ok. Cred ca aceste 5 capitole de mai sus sunt de ajuns pentru a va face o ideie generala asupra acestui obiectiv numit Canada. In randurile de mai jos vom incerca sa parcurgem fiecare capitol la care vom aduce completari ulterioare in fuctie de evolutia si interactiunea acestui articol.

1. Factori determinanti

– Aspiratii si obiective. In primul rand trebuie sa fiti realisti. Nimic nu se obtine batand din palme si de fiecare data necesita timp. Trebuie sa va setati obiective realiste si realizabile in timp. Ajuns in Canada o sa iesi din zona de confort contruita in Romania. Trebuie sa fii openmind si dispus sa te adaptez la schimbari. Singurul obiectiv este cel ca trebuie sa reusesti. De multe ori socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din piata. De accea in procesul de emigrare din trecut pe anumite provincii era o etapa in care erai evaluat si punctat la categoria de integrare si reusita in noua tara – adaptabilitate. Mai pe scurt trebuia sa studiezi ofertele de munca, potentiale joburi, sa stii despre cheltuielile zilnice si locatia in care urma sa te stabilesti. Este o etapa importanta pentru ca multi romani au descoperit Canada dupa ce au aterizat si multi sau intors in Romania acuzand nerealitatile pe care defapt nu le-au vazut sau acceptat inainte de a emigra. In concluzie trebuie sa inveti sa ai rabdare ceea ce este obositor cateodata pentru noi romanii.
– Statut tau din Romania. Statul profesional realizat in Romania trebuie castigat in Canada. Sunt si exceptii in care poti pleca de pe acceasi treapta avuta in Romania dar de multe ori pornesti cu cateva trepte mai jos sau trebuie sa urci pe alta scara. Despre familie – e de dorit sa ajungi aici cu ceva membri din familie. Sau cel putin sa nu vii singur, chiar recomand asta. Canada nu e in Europa sa poti zbura la cateva luni acasa. Singuratatea nu face bine la psihic. Stilul de viata e diferit, alte valori, alte personaje. O sa te trezesti intr-o tara multiculturala unde fiecare injura pe limba lui dar se adreseaza in acceasi limba. Lumea este politicoasa dar fiecare isi vede de propia ascensiune pentru care lupta in fiecare zi. In concluzie o societate destul de competitiva in care poti evolua usor sau nu.
– Varsta. De recomandat e sa fii cat mai tanar. Cateodata procesul de emigrare poate fi lung, cazuri si de 5 ani. Daca primeste viza dupa cinci ani de la trimiterea primului dosar de multe ori situatia se schimba in dorinta si determinarea de a pleca. E mai usor sa te integrezi ca si tanar, poti relua usor studiile si a alege alta profesie. Dar nu e tarziu nici dupa 40 de ani, depinde cat de determinat si cat de usor suporti schimbarea.
– Capital economic. Pentru a emigra ti se solicita o suma minima care e corelata cu cheltuielile lunare pentru a te pute a intretine in primele luni dupa aterizare. Urmatorii pasi este sa-ti gasesti de munca, sa te duci la scoala sau sa stai pe social. Banii iti pot face viata usoara. Totul este corelat cu ei: iti vor alege zona in care locuiesti, masina pe care o vei conduce, cartierul pe care-l vei vedea zilnic sau nebunia de a face economie la orice. Multi romani si-au adus cu ei toate economiile iar acest aspect poate fi unul bun sau nu. Nimeni nu-ti garanteaza reusita sau faptul ca iti place aceasta tara.Banii lasati acasa, proprietati iti pot da o siguranta psihica dar cateodata iti vor taia din elanul de a da tot cei mai bun din tine. Toti banii adusi cu tine te for stresa psihic ca nu ai la ce te intoarce si trebuie sa mergi inainte.
– Activitatea profesionala si luarea in considerare a reorientarii. Trebuie sa fii constient sau sa accepti faptul ca e posibil sa nu mai fii compatibil sa lucrezi pe acelasi sector fara sa dai cateva echivalari sau poate sa-ti faci niste update-uri la studiile avute. Cateodata poti lucru pe sectoare apropiate sau inrudite cu ce ai facut in Romania. Cazuri fericite sunt atunci cand vii cu contract de munca semnat din Romania pentru o firma canadiana – oferta de munca.
– Studii canadiene. Daca nu te regasesti in categoria de mai sus ar fi indicat sa te reorientezi pentru ca ai sansa in viata sa faci ce nu ai facut in Romania. Exista chiar si programe de studii pentru adulti care te vor ajuta prin studii comprimate sa intri cat mai rapid in campul muncii. Iar statul canadian chiar te ajuta in acest scop din punct de vedere financiar.
– Adaptabilitate. Oricat ai incerca sa o faci pe cucosul pe aici au astia ac de cojocul tau. Asa ca trebuie sa te conformezi. Trebuie sa accepti si sa respecti regulile daca nu vrei sa ai neplaceri. O sa gasesti aici toate natiile posibile asa ca nu o sa duci lipsa de diversitate. De altfel o sa gasesti si o comunitatea romaneasca care aparent e mai sudata ca cea din europa. Iti recomand sa-ti faci cativa amici sa mai schimbi o vorba.Daca vrei sa traiesti romanesti in Canada o poti face: de la mecanic, doctor, biserica, magazine romanesti, multi mici si bere.
– Conditiile meteorologice. Veri calduroase si ierni friguroase cu multa zapada. Veri cu umiditate mare in centrul-estul Canadei si uscate in vestul Canadei. Daca esti fan spoturi de iarna sau vara nu o sa te plictisesti, ai ce savura, multa lume face miscare aici. Cat despre iarna nu prea ai timp sa incheti pe afara ca in Romania. Si pot spune ca nu a fost iarna sa nu deschid gemuri usi sa import niste aer proaspat in casa.
– Concluzii finale. Daca crezi ca esti pregatit si poti trece cu brio prin aceste schimbari geografice, etnice, meteorologice si de zona de confort si crezi ca schimbarea asta e pe un fond bine determinat e timpul sa te apuci cat mai rapid de procesul de emigrare.

* pentru intrebari si rapunsuri pertinente despre Canada va recomand grupul romanesc de pe Facebook: Emigrare/Integrare In Canada&Québec

Vom dezvolta impreuna acest articol… status prezent – updating.

(last update – 28-05-2019)

Fii carcotas, comenteaza !

You may also like...